Πιστεύω πως λίγα θα είναι τα άτομα που έχουν διαβάσει τα manga Sailormoon κάτι που είναι κρίμα γιατί κατά την άποψη μου τα manga είναι πολύ καλύτερα από την σειρά, σεναριακά έστω. Όταν μεταφέρθηκε το manga σε anime τότε πολλά πράγματα αλλάχτηκαν, μερικά προστέθηκαν και άλλα αφαιρέθηκαν. Ως αποτέλεσμα το manga και το anime διαφέρουν σε πολλά σημεία .

Σε γενικές γραμμές το manga έχει ένα πιο "ενήλικο" ύφος, η ιστορία προχωράει πιο γρήγορα και έχει μεγαλύτερο βάθος από ότι στο anime. Επίσης στο manga οι πρωταγωνιστές έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες από ότι στο anime. Για μερικούς χαρακτήρες σαν την Rei οι διαφορές είναι τόσο πολλές που όπως είπε και η Naoko Takeuchi υπάρχουν δύο Rei. Αυτή του manga και αυτή του anime.

Tο anime έχει πολλά επεισόδια που δεν έχουν τόσο σχέση με την κεντρική ιστορία. Στα επεισόδια αυτά οι πολεμιστές Sailor πολεμάνε το "τέρας της ημέρας" και σώζουν την κατάσταση. Αυτά τα επεισόδια όμως γίνονται λίγο βαρετά από ένα σημείο και έπειτα. Επίσης στην σειρά γίνεται ένα μπέρδεμα προς το τέλος ιδιαίτερα. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν στο manga πιθανών για τον λόγο του ότι η Naoko Takeuchi είχε απόλυτο έλεγχο στο manga γιατί αυτή ήταν που του δημιουργούσε σε τελική ανάλυση αλλά στην περίπτωση του anime εμπλέκονταν και η Toei Animation και άλλοι πολλοί και έτσι έγιναν πολλές αλλαγές.

Γενικές Πληροφορίες

Δημιουργός των Manga είναι η Naoko Takeuchi (θα έπρεπε να ντρέπεστε αν δεν το ξέρατε!). Το manga εκδίδονταν στο περιοδικό Nakayoshi κάθε εβδομάδα. Εκτός όμως από το Nakayoshi το manga κυκλοφόρησε και σε "βιβλία" manga. Αυτά είναι 18 στον αριθμό. Σε μερικά από τα βιβλία manga υπάρχουν και μικρές έξτρα ιστορίες (πάνω σε μερικές από τις οποίες βασίστηκαν και μερικά από τα έξτρα επεισόδια). Στις ιστορίες αυτές πρωταγωνιστούν η Chibi-usa, Ami, Rei, Minako και Makoto. Επίσης ένα σχεδόν ολόκληρο manga έχει αφιερωθεί στην Luna. Πάνω στο manga αυτό βασίστηκε και η δεύτερη ταινία Sailormoon. Εκτός από τα 18 βιβλία manga υπάρχουν και άλλα 3 manga Sailor V. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Sailor V δείτε παρακάτω.

Διαφορές manga - anime

Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ολόκληρες με διαφορές, Θα προσπαθήσω όμως να γράψω τις πιο βασικές για να έχετε μια ιδέα του τι γίνεται στο manga.

Στο manga ο Ασημένιος κρύσταλλος δεν αποτελείται από κρυστάλλους του ουράνιου τόξου και βρίσκεται μέσα στο σώμα της Usagi / Sailormoon. Επίσης στο manga o ασημένιος κρύσταλλος είναι στενά συνδεμένος με την ψυχή της Usagi και αυτή δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον ασημένιο κρύσταλλο. Το ίδιο ισχύει και με την Chibi-usa

Όπως και στο anime έτσι και το manga οι στολές των πολεμιστριών Sailor αλλάζουν κατά καιρούς. Στο manga όμως είναι διαφορετικές από ότι στο anime. Σε μερικά ένθετα μάλιστα η Naoko έχει τα πρώτα-πρώτα σκίτσα που έχει κάνει με τις στολές των πολεμιστριών Sailor.

Στο manga όλες οι πολεμίστριες μπορούν να μεταμορφωθούν τελικά σε "Eternal Sailor..." ενώ στο anime μόνο η Usagi μεταμορφώνεται σε Eternal Sailormoon.

Ο Mamoru έχει περισσότερες δυνάμεις στο manga και δεν είναι τόσο "διακοσμητικό στοιχείο" όσο στο anime.

Ο χρυσός κρύσταλλος στο manga είναι ένας κρύσταλλος αντίστοιχος του ασημένιου και ο κάτοχος του είναι ο Mamoru (βρίσκεται στο σώμα του όπως και για την Usagi) Ο χρυσός κρύσταλλος είναι συνδεμένος με την ψυχή του Mamoru και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτόν. Αντίθετα στο anime ο κάτοχος του χρυσού κρυστάλλου είναι ο Πήγασος. Ο χρυσός κρύσταλλος στο anime δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρα ένας κρύσταλλος αντίστοιχος του ασημένιου και απλώς εμφανίζεται σαν ένας κρύσταλλος με μεγάλη δύναμη. Δεν γίνεται κανένας συσχετισμός με τον Mamoru.

Στο manga ο "σπόρος των άστρων" της Usagi είναι ο ασημένιος κρύσταλλος και του Mamoru ο χρυσός κρύσταλλος. Στο anime ο ασημένιος κρύσταλλος είναι και ο σπόρος των άστρων της Usagi αλλά για την περίπτωση του Mamoru υπάρχει ένας άλλος κρύσταλλος (έχει χρυσό χρώμα) και όχι ο χρυσός κρύσταλλος τον οποίο έχει ο Πήγασος.

Οι τέσσερις "στρατηγοί" της Berylia δεν είναι κακοί με την θέληση τους στο manga αλλά βρίσκονται υπό τον έλεγχο της. Στην πραγματικότητα οι τέσσερις στρατηγοί ήταν οι τέσσερις προστάτες του πρίγκιπα της γης, Endymion στο Silver Millenium.

Ο πατέρας της Hotaru πεθαίνει στο manga να η Setsuna, η Michiru και η Haruka την υιοθετούν.

Η Luna, ο Άρτεμις και η Diana έχουν και ανθρώπινες μορφές στο manga.

Στο manga, και συγκεκριμένα στο Sailor Stars εμφανίζονται πολεμιστές Sailor που δεν εμφανίστηκαν στο anime. Μερικοί από αυτούς είναι: Sailor Φόβος & Sailor Δείμος (Τα κοράκια της Rei), Sailor Phi, Sailor Chi, Sailor Kakyu, Sailor Μνημοσύνη, Sailor Λήθη...

Το κουαρτέτο των Αμαζόνων στο manga στην πραγματικότητα είναι πολεμιστές Sailor: Sailor Ceres, Sailor Pallas, Sailor Juno & Sailor Vesta. Όταν ελευθερώθηκαν από την Nehelenia ξαναγεννιούνται στο μέλλον και γίνονται οι τέσσερις προστάτες Sailor της μελλοντικής πριγκίπισσας και Sailor Chibi-moon, Chibi-usa.

Στο manga δεν υπάρχουν κρύσταλλοι της αγνής καρδιάς καθρέφτες των ονείρων κτλ στους ανθρώπους. Σύμφωνα με το σενάριο όπως λεει η Usagi καθένας έχει ένα μικρό αστέρι μέσα του (κρύσταλλο) που δίνει στον κάτοχο του ενέργεια και τον προστατεύει. Για την Usagi το αστέρι / κρύσταλλος αυτός είναι ο ασημένιος κρύσταλλος, ενώ οι άλλοι πολεμιστές έχουν δικούς τους κρυστάλλους.

Sailor V

Χρονολογικά πριν το Sailormoon τοποθετείται το manga Sailor V της Naoko Takeuchi. Στο manga αυτό πρωταγωνιστεί η Minako. Το manga αρχίζει με την όχι και τόσο ευχάριστη για τον Άρτεμη συνάντησή του με την Minako και συνεχίζει με τις μάχες που δίνει η Minako ως Sailor V ώσπου να καταφέρει να θυμηθεί την προηγούμενη ζωή της και και να γίνει αρκετά δυνατή για να αναζητήσει και τις υπόλοιπες πολεμίστριες Sailor.

Σύμφωνα με το manga η Minako ποτέ δεν πολέμησε στην Αγγλία ως Sailor V (ταξίδεψε όμως στην Ελλάδα, Χαβάη και Κίνα) όπως παρουσιάζεται στο anime. Το manga αυτό δίνει πολύ βάθος στον χαρακτήρα της Minako και δεν να φαίνετε τόσο χαζοχαρούμενη όπως γίνεται σε μερικές στιγμές στο anime.

 

 

Sailormoon B.E. Project