Σελήνη (Serenity)

Θεά της ελληνικής μυθολογίας επίσης γνωστή και με τα ονόματα Μήνη, Τιτανίδα και Φοίβη. Στην ελληνική μυθολογία άλλες φορές παρουσιάζεται ως αδερφή του Ήλιου και άλλες ως κόρη του. Όπως και ο ήλιος διέσχιζε τον ουρανό με ένα άρμα. Αναφέρονται επίσης πολλές ερωτικές ιστορίες με την Σελήνη με πιο γνωστή αυτήν του Ενδυμίωνα. Η λατρεία της ήταν διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα και περισσότερο στην Σπάρτη όπου οι σπαρτιάτες έδιναν μεγάλη σημασία στις φάσεις της σελήνης πριν ξεκινήσουν για μια εκστρατεία. Πολλές φορές μπερδεύεται με την θεά Άρτεμη.

Ενδυμίωνας (Endymion)

Ο Ενδυμίωνας ήταν θεός ή ήρωας της αρχαίας Ελλάδας. Λόγο του ότι πολλοί αρχαίοι πεζογράφοι και ποιητές έγραψαν για τον Ενδυμίωνα υπάρχουν διάφορες εκδοχές του μύθου του. Οι τρεις πιο επικρατείς είναι:

1. Ο Ενδυμίωνας ήταν ένας πολύ όμορφος νέος. Μια νύχτα ενώ κοιμόταν σε μια σπηλιά του βουνού Λάτμου, τον είδε η Σελήνη και θαμπώθηκε από την ομορφιά τόσο πολύ που κατέβηκε από τον ουρανό και κοιμήθηκε μαζί του. Τότε η Σελήνη ζήτησε από τον Δία να κάνει τον Ενδυμίωνα να κοιμάται αιώνια έτσι ώστε να μπορεί να τον βλέπει κάθε βράδυ.

2. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ο ίδιος ο Ενδυμίωνας ζήτησε από τον Δία να τον κάνει να κοιμάται αιώνια για να μην γεράσει ποτέ.

3. Σε μια τρίτη εκδοχή ο Ενδυμίωνας παρουσιάζεται ως ένας νέος και όμορφος βοσκός τον οποίο ερωτεύεται η Σελήνη και αποκτά μαζί του πενήντα κόρες.

Η λατρεία του ήταν διαδεδομένη στην μικρά Ασία (όπου και βρίσκεται το βουνό Λάτμος), στην Σπάρτη, Την Αρκαδία και την Ολυμπία (όπου πίστευαν πως ήταν βασιλιάς της και αυτός που επινόησε το αγώνισμα του δρόμου).

Άρτεμης και Diana

Diana είναι το λατινικό όνομα που έδωσαν οι Ρωμαίοι στην θεά Άρτεμη. Η Άρτεμης ήταν κόρη του Δία και δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα. Η θεά Άρτεμης παρουσιάζεται στην ελληνική μυθολογία με πολλές και μπερδεμένες εκδοχές και της δίνονται πολλές ιδιότητες επίσης. Σύμφωνα με αυτές τις εκδοχές ήταν θεά του κυνηγιού, της φύσης, των γεωργών και άλλα. Πολλές φορές μαζί με τον αδερφό της Απόλλων εμφανίζονταν ως θεοί του φωτός με τον Απόλλων ως Φοίβο (αυτός που λάμπει) να αντιπροσωπεύει τον ήλιο και την Άρτεμη ως Φοίβη (αυτή που λάμπει) να αντιπροσωπεύει την Σελήνη.

Άρης (Mars)

Ο Άρης ήταν ο θεός του πολέμου. Ονομάζονταν επίσης και "ματωμένος Άρης" λόγο του χρώματος του πλανήτη όπως φαίνονταν από την γη. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν αιμόδιψος και όχι λογικός. Για αυτόν τον λόγο αποξενώθηκε από τους άλλους θεούς. Δεν ήταν και ιδιαίτερα δημοφιλής και στους ανθρώπους επίσης. Γνωστός είναι και ο μύθος με την παράνομη ερωτική σχέση του με την θεά Αφροδίτη.

Ερμής (Mercury)

Ο Ερμής ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών. Ήταν ταχύς και πολύ πονηρός. Του είχαν αποδοθεί το εμπόριο και οι μικροκλοπές.

Δίας (Jupiter)

Ο Δίας ήταν ο βασιλιάς και πατέρας των θεών και ανθρώπων. Βασίλευε στην γη και τον ουρανό και είχε κεραυνούς για όπλο του. Ήταν ο θεός που ελευθέρωσε τα αδέρφια του από τον πατέρα του Κρόνο. Μοιράστηκε τον κόσμο με τα αδέρφια του Ποσειδώνα και Άδη. Ο Δίας πήρε την γη και τον ουρανό, ο Ποσειδώνας τις θάλασσες και ο Άδης τον κάτω κόσμο, το κόσμο των νεκρών.

Αφροδίτη (Venus)

Η Αφροδίτη ήταν η θεά της ομορφιάς και της αγάπης. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία αναδύθηκε μέσα από τους αφρούς της θάλασσας αφού είχε στάξεί το αίμα του Ουρανού όταν τον ευνούχισε ο Κρόνος και έφτασε στις ακτές της Κύπρου πάνω σε ένα κοχύλι. Λόγο του ότι αναβλήθηκε από τους αφρούς της θάλασσας ονομάστηκε και Αφροδίτη.

Κρόνος (Saturn)

Ο Κρόνος ήταν ο γιος του θεού Ουρανού. Ευνούχισε τον πατέρα του με ένα κρυστάλλινο δρεπάνι και έτσι πήρε την θέση του. Ο ουρανός όμως τότε τον καταράστηκε να χάσει και Κρόνος την θέση του στην βασιλεία των θεών από ένα από τα παιδιά του. Ο Κρόνος φοβούμενος για την κατάρα του πατέρα του καταβρόχθιζε τα παιδιά του όταν γεννιόντουσαν έτσι ώστε να μην του πάρει κανένα την εξουσία. Όταν γεννήθηκε ο Δίας όμως η γυναίκα του Κρόνου, η Ρέα ξεγέλασε τον άντρα της και κατάπιε πέτρες τυλιγμένες με ρούχα και έκρυψε τον Δία σε μια σπηλιά στην Κρήτη. Όταν ο Δίας έγινε ενήλικας απελευθέρωσε τα αδέρφια του που τα είχε καταπιεί ο Κρόνος, παγίδεψε τον πατέρα του στα τάρταρα και έτσι πήρε την εξουσία ως βασιλιάς των θεών.

Ουρανός (Uranus)

Ο Ουρανός ήταν ο θεός των ουρανών. Ήταν ένας από τους πρώτους θεούς και σύντροφος της Γαίας. Ο Ουρανός φοβούμενος μην χάσει την εξουσία του από τα παιδιά του τα παγίδευε μέσα στα έγκατα της γης. Για αυτόν τον λόγο η Γαία συμβούλεψε τον γιο της Κρόνο να πάρει την θέση του πατέρα του και να γίνει αυτός ο βασιλιάς των θεών.

Ποσειδώνας (Neptune)

Ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός των θαλασσών. Κρατούσε πάντα την τρίαινα η οποία ήταν και το σύμβολό του. Με την τρίαινα του μπορούσε να σηκώσει τρικυμίες και θαλασσοταραχές. Επίσης σε αυτόν αποδίδονταν και οι σεισμοί.

Πλούτωνας ή Άδης (Pluto)

Ο Άδης ήταν ο θεών του κάτω κόσμου και των νεκρών. Οι αρχαίοι έλληνες φοβόντουσαν πάρα πολύ αυτόν τον θεό, ακόμα και το όνομα του να πουν. Για αυτόν τον λόγο όποτε αναφέρονταν σε αυτόν χρησιμοποιούσαν διάφορα άλλα ονόματα. Ένα από αυτά είναι και το Πλούτωνας επειδή το υπέδαφος κάτω από την γη όπου πίστευαν πως ήταν το βασίλειό του είναι πλούσιο σε μέταλλα.

Nehalenia/Nehelenia

 

 

Sailormoon B.E. Project